uzgoj

Sastav prepeličjih jaja

Kroz vekove se u istočnjačkoj literaturi proteže priča o korisnosti jaja japanske prepelice. Meso prepelice je u prošlosti bilo samo na kraljevskim trpezama. Danas gotovo da nema porodice u Japanu na čijem dnevnom jelovniku se ne nalaze ova jaja. Ona su veoma bogata vitaminima A, B1, B6, B12, C, D i E, gvožđem, fosforom, cinkom i važnim aminokiselinama. Po svojoj hranljivosti prepeličje jaje zamenjuje pet kokošjih, sadrži biološki aktivne elemente, stimulante, veliki broj vitamina, minerala i osnovnih aminokiselina. U odnosu na kokošje jaje, imaju pet puta više fosfora, osam puta više gvožđa, šest puta više vitamina B1 i petnaest puta više ostalih vitamina. Jedno jaje daje 15,8 kalorija. Zbog toga imaju pozitivan fiziološki efekat na ljudski organizam, na krvni pritisak, krv, srce, jetru, stomak i mozak.

Masu jajeta japanskih prepelica čine: ljuska sa oko 13 %, belance sa oko 54 % i žumance oko 33 % ukupne težine. U poređenju sa kokošjim, jaja prepelica su bogatija žumancetom i odnos belance: žumance je 62 : 38 u apsolutnoj masi. Aminokiseline iz proteinskih formacija u belancetu ili žumancetu su izvor belančevina velike svarljivosti i biološke vrednosti. Analizom belančevina iz jajeta japanske prepelice gajene poluintenzivno, utvrđeno je da se od aminokiselina nalazi više treonina, serina, glutaminske kiseline i glicina, ali i asparaginske kiseline, arginina i lizina nego u jajima kokoši, gajenih intenzivno. Razmatranjaem uloge navedenih aminokiselina (ali i vitamina, elemenata u tragovima i dopunskih esencijalnih sastojaka, određenih u tkivima japanske prepelice) u ishrani ljudi, pogotovo u ishrani gradskog stanovništva, mogu se bolje shvatiti i razumeti odnosi između ishrane i prometa hranljivih sastojaka u organizmu koji, posle duže upotrebe jaja prepelica u sirovom stanju, ostvaruje pozitivan zdravstveni efekat. Pošto je količina aminokiselina u belančevinama i bitan pokazatelj njihove biološke vrednosti, prema nalazima istraživča, može se s mnogo razloga očekivati da će jaja japanskih prepelica, u bliskoj budućnosti, biti značajan dodatak ne samo u ishrani već i u održavanju zdravlja ljudi.

Pored koristi i lekovitosti za nabrojane organe, mora se posebno naglasiti da su jaja i meso japanske prepelice vrlo korisni:

Jaje japanske prepelice sadrži: