uzgoj

Upotreba prepeličjih jaja

Slede, sumirane na jednom mestu, tegobe i bolesti na koje se može povoljno uticati prepeličjim jajima, kao i broj svežih jaja potrebnih za jednu kuru.

Tegoba ili bolest Broj jaja
Loša krvna slika 60
Migrena 240
Napetost, neuroza 60
Tuberkuloza 240
Problemi s probavom 120
Malokrvnost 240
Čir u stomaku 120
Srčane tegobe 240
Bolesti jetre 180
Nervno rastrojstvo 240
Pogoršan ten 180
Postoperativno 240
Povišen holesterol 240
Bronhitis 240
Povišen šećer 240
Astma 1080
Arterioskleroza 240
Prevencija (dnevno) 1-2

Za navedene bolesti i tegobe, jaja se uzimaju u sirovom stanju. Prva tri dana se uzimaju po 3 jaja, a kasnije po 5, što znači da kura od 120 komada traje 26 dana, a kura od 240 komada 49 dana. Deci ispod 10 godina davati po 4 jaja na dan, deci ispod 5 godina po 3 jaja, a deci ispod 3 godine, po 2 jaja dnevno.

Jaja se konzumiraju odjednom i to ujutro na prazan stomak. Mora da prođe najmanje pola sata do uzimanja neke druge hrane. Od jaja se može pripremiti vrsta koktela da bi ga bolesnici lakše konzumirali. Mogu se uzeti nezaslađena ili zasladiti šecerom ili medom. Mogu se umutiti kako bi se dobila pena (ručno ili mikserom). U jaje se može, po želji, dodati sok od višnje, limunova kora, nastrugana jabuka, vanila, cimet, mlevena kafa, kakao itd. Prilikom pripreme, važno je da budu u sirovom stanju i da se upotrebi žumance i belance.

Bolesnici koji boluju od šecerne bolesti, razume se, moraju izbegavati zaslađivanje. Bolesnici koji imaju osetljivu žuč na jaja trebalo bi da počnu sa jednim jajetom dnevno, pa postepeno povećavati do 4 jaja dnevno i tako zavrse kuru. To neće imati posledice na ishod lečenja, jedino što će kura trajati duze.. Ukoliko žuč ne dozvoljava upotrebu jaja, odustati.

Dva meseca posle završetka kure, ako se za to ukaže potreba, kura se može na isti način ponoviti, a preporučljivo je, bar prve dve godine, uzeti dve kure, s tim da ne prođe više od šest meseci izmedju prve dve kure.

Jaja se mogu koristiti i ako se uzimju drugi lekovi, izuzev u slučaju ako se koriste lekovi uz čiju primenu lekar zabranjuje korišćenje belančevina: meso, mleko, jaja…

Jaja čuvati u zatvorenim kartonskim kutijama u frižideru na temperaturi od +1 do +4 °C. Tako čuvana jaja imaju rok upotrebe u sirovom stanju 60 dana, a i posle tog roka se mogu upotrebljavati, ali samo kuvana ili pečena.

Sa sigurnošću se zna da su samo oplođena jaja lekovita. Od ovog uzgajivača imate garanciju da su jaja sveža i da se poštuju najviši standardi kvaliteta proizvodnje prepeličjih jaja.

Napomena: Jaja japanskih prepelica nisu čudotvoran lek, koji će izlečiti svaku bolest, već pomoć pri lečenju! Ali, osim ako imate tegobe sa žučnom kesom, sasvim je sigurno da uzimanje jaja neće štetiti organizmu, već naprotiv, može mu samo pomoći.