uzgoj

Vrste japanskih prepelica

Postoji pet vrsta japanskih prepelica:

Japanska prepelica je pripitomljena pre 600 godina i držana je, najpre, po kućama kao ptica pevačica. Tek kasnije, kad je otkriven izvanredan ukus njenog mesa i jaja, stvorena je 1910. godine krupnija vrsta ovih pevačica, da bi pred Prvi svetski rat samo u nekim provincijama bilo gajeno preko 350 hiljada prepelica. Danas su vodeća područija okoline gradova Tojohaši i Tokio u kojima se godišnje proizvede po nekoliko desetina miliona jaja.

Stvorena dugogodišnjom selekcijom, postala je najmanja kokoš koja po svojim vrlo intenzivnim metabolitičkim procesima (kao retko koja životinjska vrsta), svojom otpornošću prema bolestima i proizvodnim svojstvima predstavlja pravo biološko čudo. Ona je, u stvari, najbolji proizvođač jaja a time i najekonomičniji pretvarač biljne hrane u životinjske proizvode visoke biološke vrednosti.

Uzgoj japanskih prepelica (za razmnožavanje, odgoj, tov i proizvodnju jaja) ne zahteva veliki prostor i utrošak hrane. Prepelice vrlo brzo rastu. Za prve tri nedelje one udesetostruče telesnu masu i rano polno stasaju. U nekim zemljama meso i jaja japanskih prepelica, naročito u Kini i Japanu, značajna su dopuna ishrane stanovništva belančevinama životinjskog porekla, jer su jeftina životna namirnica koja se u svako godišnje doba može naći u svežem stanju.

Japanske prepelice su male, bucmaste, repate ptice, koje su dobro adaptirane na različita staništa. Izuzev veličine tela domesticirana japanska prepelica je skoro identična sa divljom formom. Telesna masa mužjaka je oko 125 g, a koka 135 g. Noge su im slične, ali za 20% kraće od divlje, a zadržala je i divlji tip perja.

Ženke se karakterišu svetlo smeđim perjem sa crnim prugama na grlu i gornjem delu grudi. Mužjaci imaju rđasto mrko grlo i perje grudi. Imaju kloakalnu žlezdu, lukovičaste strukture na gornjoj ivici, koja luči beli penasti materijal. Ova jednostavna žlezda može se koristiti da se oceni reprodukciona sposobnost mužjaka. Prosečna masa jaja je 10 g, što je oko 8% od telesne mase prepelice nosilje. Kada se izlegu, mladi pilići imaju masu 6 do 7 g, mrke su boje, sa žutim prugama. Istraživanja su pokazala da sparivanje jednog mužjaka sa 2 ili 3 ženke, obezbeđuje dobru plodnost. Inkubacioni period za prepelice je 16 do 18 dana, u zavisnosti od soja i postupka inkubacije. Novo izleženi pilići prepelice su mali i vrlo osetljivi.