Prepelice sa pomorandžama
Sastojci
- 6 prepelica
- nekoliko listova suve mesnate slanine
- 1 pomorandža
- 1 kašika sitno iseckanog korena peršuna
- 1 kašika sitno iseckane šargarepe
- osrednja glavica struganog celera
- 0,5 dl konjaka
- 1 dl belog vina
- ½ kašičice bibera
- 2 kašike začina od suvog povrća
- 200 g kisele pavlake
Priprema
U posudi za pečenje prepelice pržiti na slanini dok ne porumene. Skinuti sa vatre i tada dodati pomorandžu, očišćenu od kore i koštica. Sve to preliti konjakom i belim vinom i dodati sve navedene sastojke. Zatim peći na 200 °C, dok ne ispari tečnost od konjaka i vina. Kad se izvadi sud, prepelice se stave na poseban tanjir a u sok od pečenja se doda pavlaka i dobro izmeša.
Prepelice preliti ovim sosom i služiti toplo uz kuvanu pšenicu proprženu na puteru, ili pire od krompira. Vino po izboru.